niedziela, 18 marca 2012

Dieta jajeczno-pomarańczowa


DIETA POMARAŃCZOWO JAJECZNA

Dieta jajeczno-pomarańczowa trwa przez 2-3 tygodnie i polega na spożywaniu posiłków składających się głównie z jaj na twardo. Przyrostek pomarańczowa jest użyty nieco nieprecyzyjnie, ponieważ oprócz jaj wolno także jeść inne (poza poamarańczą) produkty. Są to warzywa, owoce i kawa.
Dozwolonymi produktami w diecie jajeczno-pomarańczowej są:
jajka, pomarańcze, szpinak, pomidor, ogórek, sałata, sok z cytryny, kawa, 3 litry wody dziennie
Znane są też wersje z innymi warzywami, ale podstawą odżywiania są zawsze jaja na twardo w ilości 6 sztuk dziennie.
Produkty niedozwolone:
cukier, sół, tłuszcze, węglowodany oprócz warzyw i owoców

Przykładowy jadłospis wygląda tak:

Śniadanie: połowa pomarańczy, 2-3 jajka, kawa bez cukru
Obiad: 3 jajka, pomidor, kawa bez cukru
Kolacja: 3 jajka, sucharek, sałata z sokiem z cytr.

Znane są też różne wariacje dopuszczające inny skład posiłków, którego bazą są zawsze jaja na twardo.
Zwolennicy diety pomarańczowo jajecznej twierdzą, że pozwala ona w krótkim czasie zrzucić sporo klogramów.

Zagrożenia diety pomarańczowo jajecznej:
  • zbyt niska kaloryczność (około 800 kalorii), mogąca spowodować znaczną utratę sił i ogólne osłabienie także psychiczne. Tak mała podaż kaloryczna prowadzi również do wytworzenia w organiźmie szkodliwych toksyn i poważnego uszkodzenia białek mięśniowych.
  • Zbyt wysoko ilość cholesterolu spożywanego w ciągu dnia, zawartego w jajach.
  • Monotonia diety
  • efekt tzw POZORNEGO CHUDNIĘCIA polegający na tym, że utrata wagi spowodowana jest w głównej mierze odwodnieniem organizmu, a nie spaleniem tłuszczów zapasowych. W rezultacie po zaprzestaniu diety obserwuje się znaczny efekt jojo.
  • Bardzo często występują bóle brzucha, problemy z trawieniem i nieświeży oddech.

Dieta ta jest znana także pod innymi nazwami np. Dieta grejfrutowo-jajeczna, dieta jajeczna,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz