DIETA POMARAŃCZOWO JAJECZNA
Dieta jajeczno-pomarańczowa trwa przez 2-3 tygodnie i polega na spożywaniu posiłków składających się głównie z jaj na twardo. Przyrostek pomarańczowa jest użyty nieco nieprecyzyjnie, ponieważ oprócz jaj wolno także jeść inne (poza poamarańczą) produkty. Są to warzywa, owoce i kawa.
Dozwolonymi produktami w diecie jajeczno-pomarańczowej są:
jajka, pomarańcze, szpinak, pomidor, ogórek, sałata, sok z cytryny, kawa, 3 litry wody dziennie
Znane są też wersje z innymi warzywami, ale podstawą odżywiania są zawsze jaja na twardo w ilości 6 sztuk dziennie.
Produkty niedozwolone:
cukier, sół, tłuszcze, węglowodany oprócz warzyw i owoców
Przykładowy jadłospis wygląda tak:
Śniadanie: połowa pomarańczy, 2-3 jajka, kawa bez cukru
Obiad: 3 jajka, pomidor, kawa bez cukru
Kolacja: 3 jajka, sucharek, sałata z sokiem z cytr.
Obiad: 3 jajka, pomidor, kawa bez cukru
Kolacja: 3 jajka, sucharek, sałata z sokiem z cytr.
Znane są też różne wariacje dopuszczające inny skład posiłków, którego bazą są zawsze jaja na twardo.
Zwolennicy diety pomarańczowo jajecznej twierdzą, że pozwala ona w krótkim czasie zrzucić sporo klogramów.
Zagrożenia diety pomarańczowo jajecznej:
- zbyt niska kaloryczność (około 800 kalorii), mogąca spowodować znaczną utratę sił i ogólne osłabienie także psychiczne. Tak mała podaż kaloryczna prowadzi również do wytworzenia w organiźmie szkodliwych toksyn i poważnego uszkodzenia białek mięśniowych.
- Zbyt wysoko ilość cholesterolu spożywanego w ciągu dnia, zawartego w jajach.
- Monotonia diety
- efekt tzw POZORNEGO CHUDNIĘCIA polegający na tym, że utrata wagi spowodowana jest w głównej mierze odwodnieniem organizmu, a nie spaleniem tłuszczów zapasowych. W rezultacie po zaprzestaniu diety obserwuje się znaczny efekt jojo.
- Bardzo często występują bóle brzucha, problemy z trawieniem i nieświeży oddech.
Dieta ta jest znana także pod innymi nazwami np. Dieta grejfrutowo-jajeczna, dieta jajeczna,

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz